top of page
Mobilisera Sverige MoSE
  • Thomas Brannelid

Snabb hantering av cyberattacker minskar risk för ekonomisk förlust

Att utsättas för en cyberattack är något som många bolag är oroliga för, och med goda anledningar. I en större undersökning från Företagarna säger över 75% av de tillfrågade medlemmarna att de utsatts för IT-relaterad brottslighet senaste året.


Varje år utsätts över 75% av alla företag av någon form av IT-relaterad brottslighet, och cyberhot är en av de största orosmolnen för svenska ledare. Få bolag har idag gedigen egen erfarenhet av att hantera kriser kring cyberattacker, men Shibuya erbjuder både ledningsutbildning inom cybersäkerhet och ett brett utbud av kvalificerade IT-säkerhetstjänster.

Study Case:


Cyberattacken hade pågått länge utan att synas

På plats hos kunden konstaterar Rikard Larsson från Shibuya att inkräktarna är inne i bolagets Office 365-miljö. De har kapat ett flertal konton och från dessa skickat falska fakturor till bolagets kunder där de uppmanas att sätta in pengar på konton som tillhör hackarna. De har också byggt upp en rad regler i Officemiljön så att e-post vidarebefordras på ett sätt som gör att varken kunder eller bolaget enkelt kan upptäcka att något är fel.


Med en första bedömning på plats inser Emil att fler kompetenser inom Shibuya behöver kopplas in. Han vet också att det gäller att agera snabbt för att skydda bolaget från att drabbas ännu värre. Emil slår en signal till Veronica Tidqvist som är Senior Infrastructure Engineer.


– Det enda hon svarade var: ”Jag kan hjälpa till. Jag jobbade med ett sådant här case i förra veckan, så det löser vi utan problem. Be Rikard ringa mig!”. Det är precis det man vill höra. Att detta är vardagsmat för någon som Veronica.


– Jag satte i gång att jobba direkt, säger Veronica Tidqvist. Vi stänger ute hackarna från de luckor vi känner till. Vi var lite bundna av att vi bara såg loggar ett par dagar tillbaka i tiden. Men genom att köra egenbyggda skript som sökte igenom Officemiljön hittade vi ganska mycket mer spår och det fick oss att gräva ännu djupare.


– Vi ser till att låsa upp mer av den historiska loggdatan så att vi kan gå igenom den och vi upptäcker att hackarna har varit inne i systemet långt tidigare än vad man kände till. Vi jobbar på hårt under några dagar och hittar fler hackade konton. Vi stänger dem också och ser till att alla byter lösenord överallt.


Läs hela artikeln här:

https://www.shibuya.se/artikel/2022-11-17-snabb-hantering-av-cyberattacker-minskar-risk-for-ekonomisk-forlust.html

4 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page