top of page
Mobilisera Sverige MoSE
  • Thomas Brannelid

Vi har ingen koll på vem som äger vad i Sverige.

Kommer ni ihåg mobiltelefoner som såldes flera gånger om på pappret. IP-telefoni som stod för stora intäkter men i verkligheten aldrig ägt rum. Fortfarande utreder svenska myndigheter en misstänkt bedrägerihärva som enligt experter kan vara den största som någonsin drabbat Sverige.

I veckan kom detta. (Se bild)Samma personer ingick i mobil ip telefoni härvan. Troligen köptes skalet av städfirman, för att där efter starta en ny verksamhet i bolaget.


Detta hade kunnat undvikas om man hade haft ett centralt aktiebokssystem där clearing & settlement gjordes. Likt det Nastaq gjorde i Estland, när man införde blockchain (tekniken som ligger till grund för den digitala valutan bitcoin) med hjälp av dess estniska avvecklings- och clearingverksamhet.

Nasdaq är på väg att lansera tekniken på sin marknad för privata företag.

(Nasdaq Private Market). Vilket hjälper företag att hålla reda på de aktier de emitterar och gör det möjligt för dem att nästan omedelbart lösa transaktioner.


Strukturen i Estland är att Nasdaq driver aktieboken under Bolagsverket.

Där läggs varje bolags aktiebok centralt , där görs transaktioner , emissioner osv.

Effekten blir att man får ihop en obruten kedja i aktieboken. Samt gör det enkelt för alla stakeholders. I Sverige har NVR (Nordiskt värdepapper register) samma upplägg.


Denna modell är ett måste, för som vi håller på nu är bara ett enormt slöseri med resurser och genererar enorma kostnader. Uppenbarligen har vi ingen koll på vem som äger vad i Sverige.

Riskerna detta innebär för den offentliga sektorn är idag är enorma. Eftersom vi inte har något tjänstemannaansvar så finns det inte heller något incitament till att ta ansvar.


Men kära skattebetalare den tiden är snart över. För i och med att vi nu har krig, inflation, cyber attacker och problem med organsierad kriminalitet så har vi inget val. Det har nämligen EU parlamentet bestämt.


Att EU bestämmer hur stor en jordgubbe skall vara, eller om vi i Sverige får snusa eller inte, är något jag personligen ogillar med EU. Men när det kommer till pengartvättslagar och cybersäkerhetslagar så är jag pro EU och dess arbete.

Nu när NIS2 och DORA snart är på plats så kommer vi tvingas ta ansvar inom såväl privat som offentlig sektor. Vi har ingen tjänstemannaansvar. Men med dessa nya lagar kommer ansvar att utkrävas.
17 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page